2019-10-14 12:07:31• hírek • Bede Emőke

Ingyenes mellrákszűrést szerveznek Amacon és Batizon

A mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló, nőket és férfiakat egyaránt érintő daganatos megbetegedés, mely a tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon (az összes rákos eset 10,4%-a, mindkét nemet beleértve), és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok.

Az Egészésgügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak a nőket vizsgálva az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az emlőrákos esetek száma az 1970-es évek óta jelentősen emelkedett, amit a kutatók részben a nyugati civilizáció modern életvitelének a számlájára írnak. Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott rendszeresen részt venni a szűréseken, ugyanakkor érdemes önvizsgálatot is tartani.


A romániai rákbetegek egyesületeit tömörítő szervezet az előző évek hagyományához híven idén is megszervezi Nem tettünk még eleget nevet viselő kampányát, melynek köszönhetően ebben az évben Temes, Hunyad, Arad, Szatmár és Bihar megyékben végeztek ingyenes mellrákszűrő vizsgálatokat. Megyénkben két településre is eljut a szövetség karavánja: október 18-án Batizon, október 19-én pedig Amacon várják vizsgálatra a hölgyeket. Arról, hogy pontosan milyen helyszínen és hánytól várják az érdeklődőket, a polgármesteri hivatalokban és a települések egyéb fontos pontjain lehet tájékozódni – adja hírül hivatalos weboldalán a szervezet.


A karavánt egyébként 2014-ben indították útjára, és az elmúlt öt évben Románia 25 megyéjébe sikerült eljutniuk. A megvalósításban 250 önkéntes vett részt, a vizsgálatok adta lehetőséggel pedig összesen 5408 vidéki hölgy élt eddig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: